Podpredsednik Nejc Šporin v delegaciji stranke SMC na svetu ALDE v Ljubljani

Stranka modernega centra je v petek in soboto, 2. in 3. junija 2017, v Ljubljani gostila več kot 250 delegatov, predstavnikov strank Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, ALDE. Član delegacije stranke SMC je bil tudi podpredsednik lokalnega odbora Spodnje Savinjske doline Nejc Šporin, ki se je ob tej priložnosti srečal z Xavierjem Bettelom, predsednikom vlade Luksemburga.

Glavne teme sveta so bile svoboda in varnost v Evropi v 21. stoletju, demokracija in državljanstvo v digitalni dobi, univerzalni temeljni dohodek in zaposlovanje ter položaj žensk v kmetijstvu kot delu širše razprave o vključujočem gospodarstvu. Delegatke in delegati so na zasedanju tudi razpravljali in sprejeli resolucije in politična stališča zavezništva o različnih vprašanjih.

V svojem nagovoru na otvoritveni slovesnosti in na novinarski konferenci je predsednik SMC dr. Miro Cerar poudaril, da si prizadeva za Evropo prihodnosti, ki bo šla v razvoj, ki bo v svetu konkurenčna in bo imela v mislih prihodnje generacije. “Prizadevam si za Evropo, ki bo zagotavljala rast, bila razvojno moderna, ki se bo borila proti vsakemu populizmu ter izkrivljanju temeljnih demokratičnih vrednot, na katerih Evropa že 70 let živi v miru.

Izrazil je željo, da bi bila Evropa in sedemindvajseterica v prihodnje še vedno enotna, vključujoča, solidarna in takšna, da bi znala prisluhniti državljanom po vsej Evropi, da bi znala vključevati tudi tiste, ki še niso v EU-ju, a so že del evropske družine. “Ob tem, ko zagovarjamo napredek, ne smemo pozabiti tudi na človeka,” je poudaril. Na novinarski konferenci je sodeloval tudi predsednik ALDE Hans van Baalen, ki je dejal: Liberalci po Evropi smo ponosni na vašega premierja Cerarja, evropsko komisarko Violeto Bulc ter vse druge v Sloveniji, ki skrbijo, da liberalizem v Sloveniji funkcionira!

Pomembnega dogodka se je udeležil tudi premier Luksemburga Xavier Bettel, ki je pohvalil delo vlade Mira Cerarja in stranke SMC v Sloveniji ter izrazil navdušenje nad Ljubljano, po kateri se je pred dogodkom s predsednikom Cerarjem sprehodil in obiskal Odprto kuhno. Na sprehodu se jima je pridružil tudi podpredsednik lokalnega odbora Spodnje Savinjske doline Nejc Šporin, ki je ob tem dejal: “V veliko čast mi je bilo, da sem lahko v družbi predsednika dr. Mira Cerarja spoznal luksemburškega premierja.” Nejc se je sicer udeležil tudi otvoritvene slovesnoti sveta ALDE in sodeloval na panelih: “Za svobodno in varno Evropo v 21. stoletju” in “Demokracija in državljanstvo v digitalni dobi”.